När jag läste att vi skulle skriva om gammelmedier vs. nya medier så var det första som slog mig storyn om Liza Marklund, och den tveksamma sanningshalten i boken ”Gömda”. Journalistkårens objektivitet och förmåga att fungera som gatekeepers sattes på sin spets när det i bloggosfären påstod att de höll Marklund om ryggen och genom tystnad försökte döda storyn.
Hade det inte varit för bloggarna som ihärdigt pushade på ryktena så hade kanske nyheten kvävts innan den nådde allmänheten. Men efter intensivt gräsrotsbloggande lyfte tillslut Aftonbladet på locket och publicerade artiklar om avslöjandet. Ganska plötsligt var ”bloggjournalismen” en kraft att på allvar räkna med och de nya medierna dunkade in ett noll mot de gamla.
Enligt Kovach och Rosenstiel är en av journalisternas uppgifter att ta fram pålitlig och relevant fakta så att massan på ett effektivt sätt kan konsumera den. Men om nu inte journalistkåren sköter sin uppgift, utan istället bloggare som till stor del är glada amatörer gör det, bör vi då avskaffa gammelmedierna? Nej, självklart inte. Journalisternas yrke är att på ett professionellt sätt filtrera nyhetsströmmen och för det mesta gör de det bra.
Bloggarna däremot lyfter fram det som de själva känner för men som kanske inte är riktigt relevant ur journalistisk synvinkel, även om de lyckades träffa riktigt rätt den här gången. Men annars kan gatekeepingen vara lite hur som helst.
En annan av journalisternas skyldigheter är att vara lojala mot publiken, något som de i Marklundfallet misslyckades kapitalet med. Men inget system är ofelbart och även journalister är människor. Precis som trafikpolisen släpper sin granne i fartkontrollen så är det inte så konstigt att Marklunds kollegor/kompisar drar sig för att hänga ut henne inför hela svenska folket.
Sen undrar jag också vem bloggarna är lojala mot? Eftersom att det inte finns några etiska regler för dem att följa så kan de ju skriva lite vad som helst utan att något hindrar dem. Så är de lojala främst mot sig själva eller sina läsare? Svårt att säga, men osäkerheten är definitivt ett minus för dem, även om läsarna kanske är deras granskare.
För att sammanfatta så kan jag väl säga att även om bloggarna på sitt sätt revolutionerat nyhetsspridningen så kan de inte ersätta gammelmedierna. Deras pålitlighet håller inte och professionalismen för låg. Så än så länge får de nya medierna och gammelmedierna fungera som varandras komplement.
lördag 6 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar