onsdag 11 februari 2009

Blogg A: Mord, brand och mordbrand

Göteborgs-Posten hade igår en stor bild från bränderna i Australien på förstasidan och berättar om hur lågorna lamslår kontinenten, men textmässigt är det ändå inget som fångar ögat. Egentligen inte bildmässigt heller för det enda man ser är en utbränd bil. Inget som får mig att höja på ögonen direkt.
Andra bullar blir det när jag bläddrar fram till artikeln inne i tidningen. Överst skriker rubriken ”Skräckens Australien” i superfetstil, slösandet av trycksvärta är i klass med en kvällstidning. Ena sidan täcks av bilden på en brandbil som med blinkande sirener kör mot fotografen. Hela bakgrunden består av ett flammande eldmoln som ser ut att vilja äta upp allt i sin väg, inklusive den stackars fotografen och den fina brandbilen.
Att de sparar på krutet på förstasidan är för att de också vill göra plats för lokalnyheterna. GP är ju ändå en lokaltidning, om än en ganska utbredd sådan. De har heller inget behov av att sälja lösnummer eftersom nära 100% av läsarna är prenumeranter. Så det är först när jag kommer till uppslaget som de känsloladdade effekterna brassas på och fångar mig.
Med tanke på att GP är tjock som IKEA-katalogen så är det väl än mer befogat att bränna av krutet inne i tidningen för att en artikel ska ha chans att sticka ut, något som märks tydligt här.

Aftonbladet nämner samma dag knappt nånting om branden annat än i en krönika långt bak i tidnigen där Peter Kadhammar skriver att branden är vårt eget fel på grund av våldtäckt mot miljön, respektlöshet och annat hippietjafs. Jag förvånades lite att den förväntade artikeln om plågsam död och sönderbrända kroppar uteblev i landets största kvällstidning.
Förklaringen kan tänkas vara att de i samma upplaga redan har fått sin dos av skräck. Förstasidans rubrik lyder ”Fyrabarnsmamma mördad – en gripen inatt”. Nyheten syftar till den kvinna som tidigare hittats död i ett dike i Tibro. Enligt den intervjuade polisen så är händelsen nu rubricerad som mord och en person har till och med gripits under natten.
Att denna nyhet prioriteras högre beror i grunden på Aftonbladets fokus på lösnummerförsäljning, vilket medför att de inriktar sig på att väcka uppseende. Ett sätt att göra detta på är att vara först om en nyhet och på så sätt få ensamrätt. GP skriver inte ett ord om nyheten och Metro nämner det bara i en ouppdaterad artikel köpt av TT.
Alltså har Aftonbladet i sensationsjournalistisk anda grävt fram nyheten själva och då fått en detaljerad artikel med exklusivt stoff. Istället för att som Metro gör, bara plocka den från en nyhetsbyrå. Men sen är det ju sällan Metro har något djuplodande eftersom deras affärsidé bygger på billiga nyheter, vilket självklart påverkar nyhetsvärderingen.
Gratistidningen går på samma budgetvänliga linje vad gäller rapporteringen från Australien. De två publicerade artiklarna om branden är båda från TT, där den ena handlar om de gripna mordbrännarna och den andra om två systrar som dog för att rädda sina hästar. Korta och ytliga artiklar som stämmer överens med en nyhetsvärdering anpassad för den som söker ”underhållning” på bussen till jobbet.

3 kommentarer:

  1. Inget som får dig att höja på ögonbrynen?
    En sönderbränd bil där en polis tittar in i bilen och i bakgrunden förstörda hus. Själva motivet får nog mig att höja på ögonbrynen, men allt går i grått (det är ju nerbrunnet) så av den anledningen dras man inte in i bilden på samma sätt som man gör när det gäller den fantastiska bilden inuti tidningen. Men jag tror ändå att avsikten var att locka mig vidare. Varför annars ha branden som en av två toppnyheter på förstasidan?

    Jag undrar hur diskussionerna gick på Aftonbladet. Jag har inte följt tidningen så jag vet inte om de haft något om branden tidigare. Annars spelar det säkert in att de knappast har någon egen reporter på plats i Australien. De kanske också bedömer att det rapporterats så mycket redan i andra medier, framför allt på tv, att det inte är tillräckligt säljande. Barnjournalen hade ett inslag i går där de lät en svensk flicka som bor i Australien berätta. Ett sätt att få både barnperspektiv och att få förstahandsinformation. Samma sak gjorde GP då de talade med en diakon i svenska kyrkan i Melbourne.
    I början av veckan skrev jag också om branden i min blogg (wwwsececilia.blogspot.com), fast mer inriktat på hur tv rapporterade.

    Cecilia

    SvaraRadera
  2. Intressant det där med gratistidningarna. Jag har aldrig funderat över varför nyheterna är så slätstrukna i dem, men det beror naturligtvis (precis som du skriver) på att de tar färdiga nyheter för att spara pengar.
    Anar jag att du blivit en aning avtrubbad av brandrapporteringen?
    Att Aftonbladet väljer ett annat fokus är helt i deras linje - för dom är branden gamla nyheter, här behövs nya grejer för att sälja lösnummer!

    // Emmeli

    SvaraRadera
  3. Hugo,
    Läsvärt inlägg med driv och härlig intensitet. Du resonerar på ett mycket bra sätt kring publiceringarna och det är intressant att du tar upp hur de olika tidningarna behandlar samma ämne.
    Sedan håller jag nog med cecilia om att bilderna du nämner faktiskt framkallar en hel del känslor ... men det där kan ju vara så olika!
    det hade varit spännande om du hade utgått ännu lite mer från allt du kan om nyhetsvärderingens olika irrande vägar när du relaterar till händelserna!
    //Mia

    SvaraRadera